Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 01:22

Απάντηση στην Κα. Κυπριανίδου Αντιπεριφερειάρχη Κεντρικού Τομέα Αθηνών

Αξιότιμη κα. Ερμ. Κυπριανίδου,

Αναφερόμενοι στην επιστολή σας με αρθμ. Πρωτοκόλλου 1141 της 11 Ιανουαρίου 2016 σχετικά με τα προβλήματα του Πεδίου του Άρεως και τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η παρούσα Περιφερειακή αρχή από της αναλήψεως των καθηκόντων της για την βελτίωση της κατάστασης στο Πεδίο του Άρεως  θα θέλαμε να σας παραθέσουμε τα πιο κάτω θέματα.

Αγαπητή κα Κυπριανίδου

Οι προκάτοχες σας κα Φ. Γεννηματά και στην συνέχεια η κα Μπέη όταν ανέλαβαν τα ηνία της τότε Υπέρ Νομαρχίας μιλούσαν για «ανάπλαση» στο Πεδίο του Άρεως ,μία ανάπλαση η οποία ποτέ όμως δεν συντελέσθηκε η για να είμαστε πιο σαφείς συντελέσθηκε μερικώς αλλά και πλημμελώς διότι μέχρι και σήμερα 12 χρόνια μετά, τα ιστορικά κτήρια του Πάρκου παραμένουν σκιερά φαντάσματα ενός ένδοξου παρελθόντος που κατ΄ όπως φαίνεται πέρασε ανεπιστρεπτί.
Άραγε πόσοι από τους περαστικούς Αθηναίους γνωρίζουν σήμερα την ιστορία αυτών των κτηρίων?? και αναφέρομαι όπως θα καταλάβατε στο -κηποθέατρο όπως το λέγαμε τότε- «Άλσος του Γιώργου Οικονομίδη» και το αναψυκτήριο Green Park επί της οδού Μαυροματταίων με τους γνωστούς τότε παρουσιαστές η επί το Γαλλικότερο  conferenciers  όπως τους αποκαλούσαμε  Όμηρο Αθηναίο και Άλκη Στέα  η ακόμη και το θέατρο «Αλίκη» επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας που φιλοξένησε μεγάλα ονόματα του Ελληνικού Θεάτρου όπως την Αλίκη Βουγιουκλάκη ,τον Μάνο Κατράκη κ.α.
Σήμερα δυστυχώς ο χώρος αυτός έχει μετατραπεί σε ένα ανάχωμα ακαθορίστου σχεδίου και λόγου λες και θέλησαν κάποιοι να σκεπάσουν από κάτω του κακές ιστορίες/ντροπές του παρελθόντος.
Ο πίσω δε χώρος του έχει μετατραπεί σε ένα σκουπιδότοπο και γκέτο ναρκομανών που δύσκολα μπορείς να πλησιάσεις.
Αλλά και πίσω από το χώρο του Πανελληνίου Γυμναστικού συλλόγου προς την οδό Μαυροματταίων ο χώρος θυμίζει μάλλον χαβούζα και έχει καταστεί άβατο για τον πολύ κόσμο.

Σε πολλά σημεία της επιστολής σας αναφέρεσθε σε έργα που προχωρείτε με συμβάσεις Ελληνικού η και διεθνούς διαγωνισμού, που είτε υπογράψατε ήδη όπως π.χ. για την καθαριότητα του άλσους-σας θυμίζουμε ότι είχατε υπογράψει σύμβαση συνεργασίας με τον Δήμο Αθηναίων αξίας 204000 ευρώ, συμφωνία η οποία όμως ακυρώθηκε.

Μιλάτε για «μνημόνια συνεργασίας» με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για την αύξηση των περιπολιών της ΕΛΑΣ πεζή και με μηχανοκίνητα. Το επικροτούμε και σας ευχαριστούμε που το αναφέρετε! Στο νου μας όμως γυρνάνε και ξαναγυρνάνε τα λόγια κάποιων αστυνόμων της ΔΙΑΣ τότε που μας είπαν επί λέξη… Τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε εμείς από να τους μεταφέρουμε στο τμήμα ... αλλά να ξέρετε αφού τους παραδώσουμε τους αφήνουν ελεύθερους, αφενός γιατί δεν υπάρχει χώρος να τους κρατήσουν και αφετέρου τα μέσα για να τους φροντίσουν! Εμείς σαν σύλλογος έχουμε προτείνει γραπτώς και στους δύο πρώην υπουργούς Δημοσίας Τάξης αλλά και πρόσφατα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραχωρηθούν σε κάποιο Αστυνομικό τμήμα ένα η δύο εκ των εντός του Άλσους κενών κτηρίων προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σαν μόνιμα παραρτήματα για συνεχείς περιπολίες και φύλαξη του Πάρκου.

Τελευταίως αποπερατώθηκε η περίφραξη του άλσους με χρήματα που ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Περιφέρεια. Και οι 10 έξοδοι που υπάρχουν ρυθμίστηκε να κλείνουν αυτόματα κατά τις 23,30 και να ανοίγουν στις 06,00 το πρωί χειμώνα-καλοκαίρι. Μήπως μπορεί κάποιος  να μας εξηγήσει ποιος είναι ο λόγος που πρέπει κατά τους χειμωνιάτικους μήνες οι πόρτες να κλείνουν κατά τις 11,30 το βράδυ?? Ποιός πέραν των παραβατικών ατόμων τολμά να διασχίσει το Πάρκο βράδυ χειμωνιάτικα? Έπειτα το ωράριο αυτό επιτρέπει στους άστεγους να παραμένουν προσωρινά εντός του Πάρκου και το πρωί να τα μαζεύουν και να φεύγουν.

Λέτε ότι ενισχύσατε την στελέχωση της υπηρεσίας Πάρκων και Αλσών σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εσωτερικών και αιτήσατε την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με σύμβαση ορισμένου χρόνου οκτώ μηνών… Μα αυτό είχε γίνει και από την προηγούμενη αντίστοιχη αρχή επί Περιφερειάρχη κ. Ι. Σγουρού όπου μετατέθηκαν από διάφορες υπηρεσίες περί τους 28 υπαλλήλους με σύμβαση περιορισμένου χρόνου 5 μηνών. Ξέρετε ποια ήταν τα αποτελέσματα??? Τα άτομα που μετατέθηκαν ήταν είτε υψηλόβαθμα στελέχη σε κάποιες θέσεις στις δημόσιες υπηρεσίες που απομακρύνθηκαν πιθανώς για πολιτικούς λόγους και όπως καταλαβαίνετε δεν ικανοποιούντο από την νέα μετάθεση, είτε απλοί υπάλληλοι γραφιάδες που μετατέθηκαν σε υπηρεσία που δεν ήταν της αρμοδιότητας και πιθανώς των γνώσεών τους με συνέπεια να μην παρουσιάζονται καθόλου στις υπηρεσίες που τους ανατέθηκαν η να πηγαίνουν απλώς για να δώσουν παρουσία και μετά εξαφανίζονταν. Ο δε αρμόδιος υπάλληλος για το Πάρκο κ. Ποντικάκος μας έλεγε ότι δεν μπορούσε να τους ζητήσει να καθαρίζουν γιατί είναι υπάλληλοι γραφείου!!!!!

Αναφέρεστε μετά στην ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης και ονομάζετε συγκεκριμένα τον ηλεκτροφωτισμό ….. γνωρίζετε άραγε ότι ακόμη και τώρα που σας γράφουμε το Πεδίο του Άρεως είναι τελείως σκοτεινό καθόσον όχι μόνο ο επιδαπέδιος φωτισμός δεν υπάρχει αλλά ούτε και ο επιστύλιος δεν λειτουργεί, διότι την ημέρα επισκευάζεται και την ίδια νύχτα καταστρέφεται από τους επιτήδειους διακινητές. Για την πλήρη δε ενημέρωσή σας τα περισσότερα υπόγεια καλώδια έχουν αφαιρεθεί και κλαπεί από τους ειδήμονες της μετάλλαξης … των χάλκινων αντικειμένων.
Όσον για τα συστήματα νερού μα αυτά ακόμη δεν λειτουργούν μετά από τόσες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις που μας έχουν δώσει  ακόμη και οι συνεργάτες σας.
-Παιδικές χαρές…  Θα θέλαμε να μας πείτε, έχετε πάει εσείς η ίδια τελευταίως να δείτε αν λειτουργούν και να διαπιστώσετε ιδίοις όμασι ?? Υπάρχουν παιδάκια ελληνόπουλα αλλά και ξένα που με συνοδεία των γονιών τους υπερπηδούν τα συρματοπλέγματα και μπαίνουν μέσα για να παίξουν.?? Τι δικαιολογία θα μας δώσετε άραγε αν συμβεί κάποιο δυσάρεστο ατύχημα?

-Τέλος αναφέρετε ότι έχετε προχωρήσει σε διεθνή διαγωνισμό για την συντήρηση του πρασίνου και ότι ο διαγωνισμός αυτός βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο εξέλιξης. Τι έγινε άραγε η σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον περασμένο Οκτώβριο- από ότι μας ενημέρωσαν τότε οι συνεργάτες σας- και  μέχρι σήμερα δεν είδαμε κάποια πρόοδο των εργασιών που υποτίθεται ότι ανέλαβε ο καινούριος εργολάβος??

Σας συγχαίρουμε για τους τρόπους αντιμετώπισης των καθημερινών κοινωνικών  προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε μέσα στο Πάρκο, προβλήματα κοινωνικού αποκλεισμού όπως τα αποκαλείτε και διατιθέμεθα να σας βοηθήσουμε όσο και όπως μπορούμε και εμείς από την μεριά μας. Θα συνιστούσαμε όμως να μη δίνετε τόση έμφαση σε θέματα κοινωνικού περιεχομένου που είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να τα χαλιναγωγήσετε όχι βέβαια εσείς προσωπικά αλλά η κοινωνία μας γενικώς δεν διατίθεται να αποδεχτεί η μπορεί να την βρείτε και αντιμέτωπη.

Κα Κυπριανίδου

Δεν αμφισβητούμε την καλή σας πρόθεση όπως και αυτή του κ. Α. Θεολόγου αλλά δυστυχώς είναι αναποτελεσματική μέχρι σήμερα, ενάμιση χρόνο αφότου αναλάβατε την αρχή.

Τα προβλήματα του Πάρκου υπάρχουν και ζητούν ακόμη την λύση τους.

Εμείς σας ξαναλέμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας να βοηθήσουμε δυστυχώς όμως δεν εισακουόμαστε και εδώ που τα λέμε δεν μας ζητήσατε ποτέ να συμμετέχουμε στις διάφορες συναντήσεις με αρμόδιους φορείς αλλά και συλλόγους όπως αυτούς στους οποίους αναφέρεστε στην επιστολή σας.

Εξάλλου εσείς είστε που λέτε ότι… «είναι πάγια θέση μας η εθελοντική ενεργοποίηση της κοινωνίας» ε’ λοιπόν και εμείς εθελοντές είμαστε που όμως προσφέρουμε αμισθί τις υπηρεσίες μας.

Διατελούμε με τιμή

ο Πρόεδρος                                                                      ο Γεν. Γραμματέας

Μανώλης Μπαχλιτζανάκης                                          Δημήτρης-Φαίδων Γεωργιάδης
Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2016 01:26
Το Πάρκο ανήκει σε όλους μας. Είναι ευθύνη όλων μας να το προστατέψουμε.

• Μουστοξύδη 20,
    114 73, Αθήνα