Παρασκευή, 12 Σεπτεμβρίου 2014 18:19

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

Αισθανόμαστε την ανάγκη μα και την υποχρέωση συνάμα να ενημερώσουμε το κοινό που ενδιαφέρεται για το Πεδίο του Άρεως για την πραγματική κατάσταση του Πάρκου, πια ήταν δηλαδή κάποτε και πια είναι σήμερα. 

Στην προσπάθειά μας αυτή θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ σύντομοι στις αναφορές μας προκειμένου να μη σας κουράσουμε ούτως ώστε να γίνει προσιτή η ανάγνωση σε όλους.

Όσα λοιπόν κατά καιρούς έχουν γραφτεί σε ορισμένες γνωστές για τα πιστεύω τους εφημερίδες αλλά και όσα έχουν λεχθεί και δημοσιοποιηθεί με επίσημες φαμφάρες μέχρι σήμερα από τις διάφορες υπηρεσίες που υποτίθεται είχαν η και έχουν σήμερα την ευθύνη για την κατάντια του πολυπαθούς και κακόμοιρου αυτού Πάρκου αλλά και όλους εκείνους τους πρωτοκλασάτους κυρίους που ενδιαφέρονται μόνο για την προσωπική τους προβολή και την εμφάνιση στα ΜΜΕ οι οποίοι παρουσιάζονται αυτοκόλλητοι με τους αρμοδίους…?? Λέμε ότι δυστυχώς ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα και την πραγματικότητα.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες και οι αναρμόδιοι αρμόδιοι βοήθησαν η κάθε μία/ο κάθε ένας  σύμφωνα με την αρμοδιότητά της/του για να φθάσει το Πεδίο του Άρεως εδώ που είναι σήμερα.

Ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί και τους αφήνουμε όλους στην κρίση σας.                                               

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Καταρχήν  το Πεδίο του Άρεως είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου .Ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και το διαχειριζόταν αρχικά το  Εθνικό Ταμείο Μόνιμων Οδοστρωμάτων Αθηνών (Ε.Τ. Μ.Ο.Α) που ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα 23/19.2.1937.

Με μια σειρά Νόμων και κατά καιρούς καταργήσεων η/και  τροποποιήσεων μερικώς η ολικώς κάποιων παραγράφων (δεν τα αναφέρουμε για συντομία χρόνου-είναι όμως στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου-το  Εθνικό Ταμείο Μόνιμων Οδοστρωμάτων Αθηνών καταργήθηκε με το υπ’ αρθμ. 98  Προεδρικό Διάταγμα Φ.Ε.Κ.85/15.3.2000 και οι αρμοδιότητες της συντήρησης, επέκτασης και εκμετάλλευσής του Πάρκου μεταφέρθηκαν στην τότε Νομαρχία και μετέπειτα στην Υπερ-Νομαρχία.

Όλες αυτές οι υπηρεσίες και οι αναρμόδιοι αρμόδιοι βοήθησαν η κάθε μία/ο κάθε ένας  σύμφωνα με την αρμοδιότητά της/του για να φθάσει το Πεδίο του Άρεως εδώ που είναι σήμερα.

Ο καθένας έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.Τους αφήνουμε όλους στην κρίση σας.    

Και το 2008 αρχίζει η κατηφόρα…το Πεδίο του Άρεως υποβάλλεται στη πολυπόθητη για …μερικούς «ανάπλαση» παρά τις διαμαρτυρίεςτου κοινού και ιδιαίτερα των περιοίκων.

Μέχρι τότε το Πάρκο λειτουργούσε άριστα με βάση πάντοτε τα δεδομένα της εποχής εκείνης. Ο επισκέπτης το χαιρόταν και τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα και με ασφάλεια.
Ποτέ δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα η τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας.
Τα δικά του νερά που έτρεχαν ακατάπαυστα και χωρίς ανακύκλωση  εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες του.
Αρκετά από τα μικρά ζώα  και πουλιά που υπήρχαν έχουν εξαφανισθεί και άλλα τείνουν να εξαφανισθούν  παρά την πλούσια  πανίδα και χλωρίδα του και ο λόγος είναι …η βρωμιά και οι κάθε είδους ακαθαρσίες που διασκορπίζονται σε όλους τους χώρους του πλέον.     

Στο Πάρκο και αυτό για γνώση των νεωτέρων, κάποτε λειτουργούσαν τα ιστορικά σήμερα μουσικά αναψυκτήρια,

 • «Άλσος» στην πλευρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επί της οδού Ευελπίδων με  παρουσιαστή τον  Γιώργο Οικονομίδη και τα περίφημα «Νέα Ταλέντα» του.
 • Το“GreenPark”  στην οδό Μαυροματταίων με παρουσιαστή τον Όμηρο Αθηναίο.
 • Το θέατρο «Αλίκη» επί της Λεωφ. Αλεξάνδρας που με την «ανάπλαση» του 2008 έχει επιχωματωθεί και ο χώρος αποτελεί σήμερα κέντρο συγκέντρωσης ναρκομανών.
 • Δύο περίπτερα επί της κεντρικής πλατείας του σιντριβανιού που από την εποχή του 2004 που ανασκευάστηκαν παραμένουν κλειστά και έτοιμα προς ανακατασκευή!
 • Δύο εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Χαραλάμπους που λειτουργούσαν με ασφάλεια τότε ,σήμερα έχουν πρόβλημα προσέγγισης ιδίως τις πολύ πρωινές και νυχτερινές ώρες.

Αρκετές απόπειρες ληστειών και βιασμών έχουν γίνει τελευταίως στους χώρους του Πάρκου ελλείψει αστυνομικής προστασίας ,ενώ επίθεση έχουν δεχτεί και οι εφημέριοι των ναών.

Από την εποχή της περίφημης «ανάπλασης» μέχρι και σήμερα παραμένουν κλειστές οι τουαλέτες οι οποίες κατά καιρούς αποτέλεσαν καταφύγιο και χώρο διαμονής λαθρομεταναστών.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι πρόβλημα αντιμετωπίζει ο χώρος από τους διερχόμενους αλλά και τους διαμένοντες εντός αυτού παρότι οι πόρτες κλείνουν μετά τις 23:00.

Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πολυπαθής κήπος βρίσκεται επί της οδού Μαυροματταίων όπου οι στάσεις των υπεραστικών λεωφορείων Αττικής.

Εκεί όσοι αποβιβάζονται η επιβιβάζονται πρέπει κάπου να αφοδεύσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δύο ωρών τουλάχιστον ταξίδι τους και αντίστροφα.

Πολύ σωστά χαρακτήρισε Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας το Πεδίο του Άρεως  σαν την μεγαλύτερη τουαλέτα της Ελλάδος.

Η υποτιθέμενη «ανάπλαση»- καταστροφή  για άλλους- εδόθη στον εργολάβο το 2008 με διάρκεια χρόνου ανάπλασης την διετία σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση.

Τον Απρίλιο του 2010 έπρεπε σύμφωνα με την σύμβαση να παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο. Σήμερα είμαστε στον Σεπτέμβριο του 2014 ήδη και ακόμη εκκρεμούν προς παράδοση τα περισσότερα κτίσματα. Ο εργολάβος έχει βέβαια κηρυχθεί έκπτωτος…χωρίς να ολοκληρώσει και παραδώσει το έργο.

Ρωτούμε όμως  δεν υπάρχει κάποιος υπαίτιος πέραν του εργολάβου???δεν υπάρχει ποινική ρήτρα και αν ναι ποια είναι αν όχι γιατί????όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν και σήμερα αναπάντητα παρά τις συνεχείς μας πιέσεις στους αρμοδίους.

Πέρασαν ήδη δύο ηγεσίες- Υπερ- Νομαρχίες- και η κάθε μία παρέδιδε λόγω λήξεως της θητείας της στην επόμενη το Πάρκο αποπερατωμένο!!!                                                                                                                   

Τώρα έληξε και η θητεία του κ. Σγουρού σαν Περιφερειάρχη. Ρωτούμε ,ο κ. Σγουρός τι θα παραδώσει??? Το Πάρκο αποπερατωμένο???? επειδή συμπλήρωσε την περίφραξη και το κλείνει στις 11,00 το βράδυ ενώ πολυάριθμοι άστεγοι διαμένουν στα εντός των χώρων του  ημιτελή κτήρια αλλά και στις ταράτσες των κλειστών ουρητηρίων και το περιτοίχιο του αγάλματος του Κωνσταντίνου.???? Και τα 2.200.000 ευρώ που κρατούσε για το Πάρκο όπως διατυμπάνιζε αριστερά και δεξιά στα ΜΜΕ τι θα τα κάνει?????

Κύριοι της Περιφέρειας που εμφανίζεσθε σαν υπεύθυνοι του Πεδίου του Άρεως  μπορείτε να μας πείτε ,   

 1. Πότε  επιτέλους θα παραδοθούν τα  ημιτελή κτήρια του” Άλσους” και του “GreenPark“           
 2. Το αυτόματο πότισμα!!!Το Πάρκο έχει 6 (έξι) γεωτρήσεις με άφθονες ποσότητες νερού. Πότε θα λειτουργήσουν επιτέλους?????  Υπάρχει δίκτυο άρδευσης όπως παλιά????
 3. Πότε θα λειτουργήσουν οι τουαλέτες????                                                                                                                        
 4. Τα περίπτερα  γιατί δεν ενοικιάζονται να φωταγωγείται επιπλέον ο χώρος για να μαζεύεται κόσμος τριγύρω????
 5. Πότε θα αστυνομευθεί επιτέλους ο χώρος σωστά. Έχουμε  επανειλημμένα προτείνει να χρησιμοποιηθεί ένα από τα εντός του Πεδίου του Άρεως κτήρια για την στέγαση μονίμου παραρτήματος Αστυνομικού τμήματος όλο το 24ωρο.

Με μεγάλη μας χαρά πληροφορηθήκαμε ότι επρόκειτο να γίνει καινούργια δημοπρασία την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου 2014 για την ολοκλήρωση των έργων ανάπλασης και της συντήρησης του πρασίνου. Πιστεύουμε να μην εξαιρέσετε τον λόφο του Φινόπουλου που είναι πλήρως εγκαταλελειμμένος. Ελπίζουμε τα νέα αυτά έργα να μη διαρκέσουν για άλλη μία 10ετία!!!

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα και αξιοποιηθούν τα καταστήματα , «Άλσος» ,«GreenPark» ,το θέατρο «Αλίκη» ,τα περίπτερα ,το αναψυκτήριο στην κορυφή του λόφου Φινόπουλου  το Πάρκο θα έχει οικονομική αυτοτέλεια για την συντήρησή του .

Κύριοι η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Ζητούμε το Πάρκο να λειτουργήσει σωστά και άμεσα όπως λειτουργεί ο Εθνικός μας Κήπος.

Είμαστε ένας σύλλογος εθελοντών με πολλά μέλη που μόνο του μέλημα είναι η  σωστή λειτουργία του Πεδίου του Άρεως του μόνου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας.
Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε.
Δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός.
Γνωρίζουμε τα προβλήματα του Πάρκου καθώς και τον τρόπο να λυθούν. 

Είμαστε πρόθυμοι να συνεργασθούμε με οποιαδήποτε υπηρεσία προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμφάνιση του Πάρκου μας.

Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε  για να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια για τα παιδιά μας ,τους περίοικους αλλά και τους καθημερινούς περιπατητές του Πάρκου και αυτούς που αθλούνται, όλοι οι χώροι και οι παιδικές χαρές, που τελευταίως από το συμβάν της Αργυρούπολης παραμένουν κλειστές.

Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να κάνουμε το Πεδίο του Άρεως ξανά μια όαση πρασίνοένα παράδεισο για όλους μας …και θα τα καταφέρουμε.

Γι ‘αυτό καλούμε τον κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας να έρθει κοντά μας.

Το Πάρκο ανήκει σε όλους μας. Είναι ευθύνη όλων μας να το προστατέψουμε.

Επικοινωνία

 • Μουστοξύδη 20,
  114 73, Αθήνα
 • +30 210 6436033