Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 23:05

Ολη η αλήθεια για το Πεδίον του Άρεως

ΟΛΗ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ

                                                                                              Σεπτέμβριος 2016

Αισθανόμαστε, λόγω της ιδιότητας μας κυρίως την ανάγκη μα και την υποχρέωση συνάμα, να ενημερώσουμε το κοινό που ενδιαφέρεται για το Πεδίο του Άρεως για την πραγματική κατάσταση του Πάρκου μας, δηλαδή πια ήταν κάποτε και πια είναι σήμερα. 

Στην προσπάθειά μας αυτή θα προσπαθήσουμε να είμαστε πολύ σύντομοι στις αναφορές μας προκειμένου να μη σας κουράσουμε ούτως ώστε να γίνει προσιτή η ανάγνωση σε όλους.

Όσα λοιπόν κατά καιρούς έχουν γραφεί σε ορισμένες γνωστές για τα πιστεύω τους εφημερίδες αλλά και όσα έχουν λεχθεί και δημοσιοποιηθεί με επίσημες φαμφάρες από τις διάφορες υπηρεσίες που είχαν η και έχουν την ευθύνη για την κατάντια του πολύπαθου αυτού Πάρκου τους λέμε ότι δυστυχώς ουδεμία σχέση έχουν με το θέμα και την πραγματικότητα.                                                            

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Καταρχήν  το Πεδίο του Άρεως είναι περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου. Ανήκει στο Υπουργείο Οικονομικών και το διαχειριζόταν αρχικά το Εθνικό Ταμείο Μόνιμων Οδοστρωμάτων Αθηνών (Ε.Τ. Μ.Ο.Α) που ιδρύθηκε με το Βασιλικό Διάταγμα 23/19.2.1937.

Με μια σειρά από νόμους αλλά και κατά καιρούς καταργήσεων η/και  τροποποιήσεων μερικώς η ολικώς κάποιων παραγράφων (δεν τα αναφέρουμε για συντομία χρόνου, είναι όμως στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου)το  Εθνικό Ταμείο Μόνιμων Οδοστρωμάτων Αθηνών καταργήθηκε με το υπ’ αρθμ. 98  Προεδρικό Διάταγμα Φ.Ε.Κ.85/15.3.2000 και οι αρμοδιότητες της συντήρησης, επέκτασης και εκμετάλλευσής του Πάρκου μεταφέρθηκαν στην τότε Νομαρχία και μετέπειτα στην Υπερ-Νομαρχία.
Όλες αυτές οι υπηρεσίες και οι αρμόδιοι-αναρμόδιοι υπεύθυνοι, βοήθησαν ο κάθε ένας με την αρμοδιότητά του να φθάσει το Πεδίο του Άρεως στη κατάντια που έχει σήμερα.
Δεν μας επιτρέπεται να αναφερθούμε σε ονόματα  μα……ο καθένας τους ξέρει και έχει το μερίδιο της ευθύνης που του αναλογεί.
Και το 2008 αρχίζει η κατηφόρα…το Πεδίο του Άρεως υποβάλλεται στη πολυπόθητη… για μερικούς «ανάπλαση» παρά τις διαμαρτυρίεςτου κοινού και ιδιαίτερα των περίοικων. Μέχρι τότε το Πάρκο λειτουργούσε άριστα με βάση πάντοτε τα δεδομένα της εποχής εκείνης.
Ο επισκέπτης το χαιρόταν και τα παιδιά έπαιζαν ανέμελα και με ασφάλεια.
Ποτέ δεν δημιουργήθηκε κάποιο πρόβλημα η τουλάχιστον δεν υπέπεσε στην αντίληψή μας. Τα δικά του νερά που έτρεχαν ακατάπαυστα και χωρίς ανακύκλωση εξυπηρετούσαν όλες τις ανάγκες του.
Αρκετά από τα μικρά ζώα και πουλιά που υπήρχαν έχουν εξαφανισθεί και άλλα τείνουν να εξαφανισθούν  παρά την πλούσια πανίδα και χλωρίδα του και ο λόγος είναι η βρωμιά και οι κάθε είδους ακαθαρσίες που διασκορπίζονται σε όλους τους χώρους του.     

Στο Πάρκο και αυτό για γνώση των νεότερων, κάποτε λειτουργούσαν τα ιστορικά σήμερα μουσικά αναψυκτήρια,

 • «Άλσος» στην πλευρά της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού επί της οδού Ευελπίδων με  παρουσιαστή το Γιώργο Οικονομίδη και τα περίφημα «Νέα Ταλέντα» του.
 • Το“GreenPark” στην οδό Μαυροματαίων με παρουσιαστή τον αείμνηστο Όμηρο Αθηναίο. -Το θέατρο «Αλίκη» επί της λεωφόρου Αλεξάνδρας που με την «ανάπλαση» του 2008 έχει επιχωματωθεί και ο χώρος αποτελεί σήμερα κέντρο συγκέντρωσης ναρκομανών.
 • Δύο περίπτερα επί της κεντρικής πλατείας του σιντριβανιού που από την εποχή του 2004 που ανασκευάστηκαν παραμένουν κλειστά και έτοιμα προς κατάρρευση!
 • Δύο εκκλησίες των Ταξιαρχών και του Αγίου Χαραλάμπους που λειτουργούσαν με ασφάλεια τότε, σήμερα έχουν πρόβλημα προσέγγισης ιδίως τις πολύ πρωινές και νυχτερινές ώρες χωρίς να αναφερθούμε στις κλοπές των καμπανών.Αρκετές απόπειρες αλλά και ληστείες, βιασμοί ακόμη και εγκλήματα έχουν γίνει τελευταίως στους χώρους του Πάρκου ελλείψει αστυνομικής προστασίας, ενώ επίθεση έχουν δεχτεί και οι εφημέριοι των ναών.

Από την εποχή της περίφημης «ανάπλασης» μέχρι και σήμερα παραμένουν κλειστές οι τουαλέτες οι οποίες κατά καιρούς αποτέλεσαν καταφύγιο και χώρο διαμονής αστέγων και λαθρομεταναστών.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τι πρόβλημα αντιμετωπίζει ο χώρος από τους διερχόμενους αλλά και τους διαμένοντες εντός αυτού παρότι οι πόρτες κλείνουν μετά τις 11,00 το βράδυ.
Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πολυπαθής κήπος βρίσκεται επί της οδού Μαυροματαίων όπου οι στάσεις των υπεραστικών λεωφορείων Αττικής.
Εκεί όσοι αποβιβάζονται η επιβιβάζονται πρέπει κάπου να αφοδεύσουν προκειμένου να αντιμετωπίσουν το δύο ωρών τουλάχιστον ταξίδι τους.
Το Υπουργείο Μεταφορών μετά από εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας έχει τοποθετήσει τελευταία 2 χημικές τουαλέτες οι οποίες όμως δεν χρησιμοποιούνται πολύ. 

Πολύ σωστά χαρακτήρισε Ανώτατος Αξιωματικός της Αστυνομίας το Πεδίο του Άρεως  σαν την μεγαλύτερη τουαλέτα της Ελλάδος.

Η υποτιθέμενη «ανάπλαση»- καταστροφή  για άλλους- ανατέθηκε στον εργολάβο το 2008 με διάρκεια χρόνου ανάπλασης την διετία σύμφωνα με την υπογραφείσα σύμβαση.
Τον Απρίλιο του 2010 έπρεπε σύμφωνα με την σύμβαση να παραδοθεί το έργο ολοκληρωμένο. Σήμερα είμαστε στο Σεπτέμβρη του 2016 ήδη και ακόμη εκκρεμούν προς παράδοση τα κτίσματα. Ο εργολάβος έχει βέβαια κηρυχθεί έκπτωτος, χωρίς να ολοκληρώσει και παραδώσει το έργο.
Ρωτούμε όμως  δεν υπάρχει κάποιος υπαίτιος πέραν του εργολάβου???δεν υπάρχει ποινική ρήτρα γι΄ αυτούς που του ανέθεσαν το έργο και του προπλήρωσαν τα λεφτά? Όλα αυτά τα ερωτήματα παραμένουν και σήμερα αναπάντητα παρά τις συνεχείς μας πιέσεις στους αρμόδιους.

Πέρασαν δύο Υπερ- Νομαρχίες και η κάθε μία παρέδιδε λόγω λήξεως της θητείας της στην επόμενη το Πάρκο αποπερατωμένο!!! Έληξε και η θητεία του Ι. Σγουρού σαν Περιφερειάρχη, έτσι μετονομάστηκε ο Υπερ.Νομάρχης. Το Πάρκο έκτοτε βέβαια κλείνει στις 11,00 το βράδυ ενώ αρκετοί άστεγοι διαμένουν στους χώρους του είτε σε σκηνές η και στα παγκάκια και το περιτοίχιο του αγάλματος του Κωνσταντίνου.
Και τα 2.200.000 ευρώ που κρατούσε για το Πάρκο όπως διατυμπάνιζε αριστερά και δεξιά στα ΜΜΕ και στους λόγους του στα κανάλια τι έγιναν?? Τα παρέδωσε στη κα Δούρου που τα κατέθεσε στη Τράπεζα Ελλάδος κατ΄ εντολή του κ. Τσίπρα??

Κύριοι της Περιφέρειας ερωτούμε,   

 1. Πότε  επιτέλους θα παραδοθούν τα  ημιτελή κτήρια του” Άλσους” και του “GreenPark“
 2. Πότε θα φωταγωγηθεί το Πεδίο ΄Άρεως? Έχουμε προτείνει την εγκατάσταση μεγάλων προβολέων στα 4 σημεία του ορίζοντα.                                                                                                                      
 3. Το Πάρκο έχει 6 (έξι) γεωτρήσεις με άφθονο νερό. Πότε θα λειτουργήσει η ανακύκλωση ώστε να  γεμίσει το ποταμάκι που δημιούργησε η «ανάπλαση» και να δώσει ζωή στο χώρο?
 4. Πότε θα λειτουργήσουν οι τουαλέτες μέσα στους χώρους του?
 5. Τα περίπτερα γιατί δεν νοικιάζονται να φωταγωγείται ο χώρος και να μαζεύεται κόσμος?
 6. Πότε θα διενεργηθεί επιτέλους ο διεθνής διαγωνισμός για να αστυνομευθεί ο χώρος αυτός σωστά?
 7. Γιατί δεν λειτουργούν τα σιντριβάνια τουλάχιστον τώρα που είναι καλοκαίρι?
 8. Οι ναρκομανείς δεν γίνεται να απομακρυνθούν από τους χώρους του? και
 9. με τα αδέσποτα σκυλιά αλλά και από αυτά που συνοδεύονται πως μπορούν να προφυλαχθούν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας αλλά και τα μικρά παιδιά?  Έχουν ήδη σημειωθεί αρκετά περιστατικά επίθεσης σκύλων σε περαστικούς.Έχουμε προτείνει ειδικούς χώρους εντός του πάρκου αποκλειστικά γι’ αυτά.

Εκτιμούμε τις προσπάθειες που έγιναν ήδη από την σημερινή ηγεσία της Περιφέρειας

 1. στο λόφο του Φινόπουλου και ελπίζουμε να συνεχιστεί η μερική του ανάπλαση,
 2. στην ανακατασκευή των παιδικών χαρών,
 3. την ανάθεση του ποτίσματος και καλλωπισμού του Πάρκου σε εργολάβο,
 4. την προσωρινή ανάθεση της καθαριότητας των κεντρικών τουλάχιστον διαδρόμων στο Δήμο Αθηναίων, αλλά δεν φθάνουν μόνο αυτά.

Κύριοι,

Μόλις ολοκληρωθούν τα έργα και αξιοποιηθούν τα κτήρια «Άλσος», «GreenPark», τα περίπτερα και το αναψυκτήριο στην κορυφή του λόφου Φινόπουλου το Πάρκο θα έχει οικονομική αυτοτέλεια για την συντήρησή του.

Η υπομονή μας έχει εξαντληθεί.

Ζητούμε το Πάρκο να λειτουργήσει σωστά όπως λειτουργεί ο Εθνικός μας Κήπος. Είμαστε ένας σύλλογος εθελοντών με πολλά μέλη που μόνο τους μέλημα είναι η  σωστή λειτουργία του Πεδίου του Άρεως του μόνου πνεύμονα πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας. Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε. Δεν είμαστε υπάλληλοι κανενός. Γνωρίζουμε τα προβλήματα του Πάρκου καθώς και τον τρόπο να λυθούν. Είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με οποιαδήποτε υπηρεσία προκειμένου να αποκαταστήσουμε την εμφάνιση του Πάρκου μας. Είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε για να λειτουργήσουν σωστά και με ασφάλεια για τα παιδιά μας ,τους περίοικους, τους καθημερινούς περιπατητές του Πάρκου αλλά και αυτούς  που αθλούνται, όλοι οι χώροι. Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα για να κάνουμε το Πεδίο του Άρεως ξανά μια όαση πρασίνου ,ένα παράδεισο για όλους μας…και θα τα καταφέρουμε.

Γι ‘αυτό καλούμε τον κάθε καλοπροαίρετο συμπολίτη μας να έρθει κοντά μας.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 29 Ιανουαρίου 2017 23:29
Το Πάρκο ανήκει σε όλους μας. Είναι ευθύνη όλων μας να το προστατέψουμε.

Επικοινωνία

 • Μουστοξύδη 20,
  114 73, Αθήνα
 • +30 210 6436033